Een grote sculptuur van de Nederlandse kunstenaar Magali Reus is vanaf nu te zien in het LAM museum op Landgoed Keukenhof in Lisse. Het museum kocht het kunstwerk afgelopen zomer op Art Basel, een van de grootste beurzen voor hedendaagse kunst in de wereld. Het kunstwerk, dat bijna een halve meter groot is, lijkt op een hergebruikte honingpot van het Franse merk Bonne Maman. Zoals altijd bij het werk van Reus, zit het kunstwerk vol details en verhalen. ‘Op het eerste gezicht oogt de sculptuur vooral extreem mooi. Als je langer kijkt, ontdek je dat het alledaagse onderwerp doorspekt is met diepere betekenissen’, licht museumdirecteur Sietske van Zanten toe.
MAGALI REUS
In 2015 kreeg Magali Reus (1981) uit handen van koningin Máxima de Prix de Rome, de oudste kunstprijs in Nederland voor beeldende kunst. Reus woont en werkt in Londen. Haar werk is opgenomen in de collecties van Tate London, het Stedelijk Museum Amsterdam, Lafayette in Parijs, Marieluise Hessel Collection of Contemporary Art in New York en vele andere verzamelingen.
HET AUTHENTIEKE FRANSE LANDLEVEN
Met het kunstwerk speelt Magali Reus met ons verlangen naar authentieke producten. Bonne Maman is bij uitstek een merk dat daarop inspeelt. De massa geproduceerde, commerciële potten jam en honing lijken met hun sierlijke handgeschreven en etiketten en de rood/wit geruite deksels rechtstreeks van je Franse grootmoeder te komen.
HUISELIJKE GRAFFITI
De honingpot van Magali Reus heeft een nieuw leven gekregen. Waarschijnlijk zoals iedereen weleens oude potten gebruikt voor spijkers, elastiekjes of ander klein spul. In de XL honingpot van het LAM museum zit nog wat roze muurverf. Over het originele Bonne Maman etiket zit een label van de eigenaar. ‘Huiselijke graffiti’, noemt Reus het. De zogenaamde heerlijke ambachtelijke honingpot uit Frankrijk wordt eindelijk écht authentiek. Een aandenken van een persoon in een tijd en plaats.
BANDIET
Het kunstwerk van Magali Reus is onderdeel van een grotere serie Bonne Maman potten met de titel Clementine. De honingpot uit het LAM museum draagt de subtitel Bandit (Bandiet), een verwijzing naar het streepje van de honingbij en het kapotte glas van de pot.
NET ALS IN DE SUPERMARKT
De aanwinst van Magali Reus is vanaf nu te zien in een nieuwe presentatie in het LAM museum. Sietske van Zanten: ‘Het kunstwerk is onderdeel van de nieuwe inrichting in onze eerste zaal. Deze zaal is een knipoog naar de slimme inrichting van supermarkten waar de klant als eerste op de groente- en fruitafdeling komt, om vervolgens via het vlees, vis en brood bij de schappen met bewerkte producten zoals jam, honing en ander lekkers te komen. De supermarkt is ingericht om je meer te laten kopen. Wij laten je met deze presentatie vooral met een frisse blik naar de kunst kijken.’
GROTE TENTOONSTELLING
De aanwinst is de komende maanden te zien in het LAM museum. In de zomer van 2024 reist het werk als bruikleen naar Museum Kurhaus Kleve in Duitsland, waar een grote overzichtstentoonstelling van Magali Reus wordt georganiseerd.
GEWOON EEN BIJZONDER MUSEUM
Met een internationale kunstcollectie rond het thema voedsel en consumptie laat het LAM museum op Landgoed Keukenhof in Lisse bezoekers bijzonder kijken naar alledaagse onderwerpen. Te ervaren zijn werken van Yinka Shonibare, Kathleen Ryan, Itamar Gilboa, Raquel van Haver, Ron Mueck, Susan Philipsz, Michael Raedecker en vele andere gerenommeerde kunstenaars.