Ga naar hoofdinhoud
Beschrijving: Peim van der Sloot, winnaar van de Art Entrepreneur Award 2021
Fotograaf: Corine Zijerveld

Art Entrepreneur Award winnaar Peim van der Sloot: Ondernemerschap ís een kunstwerk

We belden met Peim van der Sloot, 15 dagen na This Art Fair, 18 dagen na het winnen van de Art Entrepreneur Award en 1 dag na zijn vakantie in Estland. ‘This Art Fair was één groot, overweldigend warm bad van nieuwe ontmoetingen. Helemaal na het winnen van de Art Entrepreneur Award. Een rollercoaster waarin het ene na het andere nieuwe idee omhoog popte. Tijdens de vakantie konden die spinsels bezinken. En nu in volle vaart doorrrr.’

Wat maakt This Art Fair zo bijzonder?

De energie is zó tof op This Art Fair. Waar op andere beurzen galeriehouders de kunst verkopen, doe je het op deze beurs zelf. We leerden elkaar al goed kennen via het This Works Club, workshops en masterclasses die voorafgaand aan de beurs worden aangeboden aan deelnemende kunstenaars, ook door het LAM museum mogelijk gemaakt. Het was geweldig om op de beurs te staan én om de beurs te bezoeken. Mijn vrienden waren onder de indruk van de sfeer en de kwaliteit.

Voelt het kwetsbaar om zelf je werk te verkopen?

Ik vind het vooral prettig. Niets leuker dan met anderen over mijn kunst te praten. Ik vermaak me daar wel; nieuwe ontmoetingen geven me energie. Natuurlijk, aan het einde van de dag ben je helemaal op. Maar tijdens de beurs is het echt alleen maar leuk. Ik leer enorm veel van de reacties van mensen. Sommige mensen vragen me dingen waar ik nog niet goed over nagedacht heb, bij een volgende weet ik het antwoord dan wél. En door de interactie ontstaan nieuwe ideeën. Elke beurs leer ik, elke beurs doe ik het weer net even beter. Ik verheug me nu al op This Art Fair 2022. Doordat ik de stand komend jaar krijg vanuit de Art Entrepreneur Award, kan ik me nog beter richten op het concept en de presentatie. Ik wil álles uit deze kans halen om het publiek weer te verrassen met nieuw werk.

Hoe reageerden mensen op het winnen van de Art Entrepreneur Award?

Iedereen reageerde lief en enthousiast. Mijn mede-genomineerden feliciteerden me van harte. We hebben heel leuk contact en we gaan met een aantal samen iets organiseren. Voor bezoekers was het een mooie trigger om in mijn stand te komen kijken, en een goed begin van een gesprek.
De award gaf me ook zelfvertrouwen. Het fellowship, mijn programma waarmee mensen met een klein bedrag per maand deel worden van een community, presenteerde ik voor het eerst groots. Ik bedacht het tijdens een lockdown en lanceerde het onder de mensen die mij al volgen. Dit was de eerste keer dat ik het aanbood aan mensen die me nog níet kennen. Eng, en tegelijkertijd weet ik dat de meest spannende dingen, risico’s nemen, de mooiste resultaten kunnen geven. Met de ondernemersprijs vanuit het LAM museum viel het precies op z’n plek.

Wat maakt het fellowship zo sterk?

Met het fellowship focus ik niet alleen op de kunstwerken die ik maak, maar vooral ook hoe die werken nieuwe eigenaren vinden. Je kunt al voor 1 euro per maand lid worden, voor 5 euro per maand stuur ik je op je verjaardag een kunstwerkje toe dat ik speciaal voor jou maak. En zo zijn er meer smaken. Tot ik mijn limiet bereik; als ik 5000 euro per maand verdien, is het fellowship vol. 5000 euro is volgens onderzoek het bedrag waarop je het meest gelukkig en zorgeloos kan zijn. Daarboven kun je je welzijn niet gemakkelijk verbeteren, je kunt immers makkelijk in al je behoeftes voorzien. Maar dat is natuurlijk toekomstmuziek, als ik enigszins in de buurt van een basisinkomen kan komen, zou het al geweldig zijn.

De Art Entrepreneur Award is deels een publiekprijs. De vijf kunstenaars met de meeste stemmen kregen bezoek van een mystery jury. Hoe was het om stemmen te werven?

Of je gaat ervoor, of niet. Ik zette de knop om en ging er vol voor. Ik timede de juiste momenten, boorde mijn persoonlijke netwerk aan, vroeg mensen via social media en mijn nieuwsbrief te stemmen. En altijd op een leuke manier, gecombineerd met de inhoud. Of bijvoorbeeld met een grappige meme.
Of mensen het vervelend vonden dat ik ze vroeg om op mij te stemmen? Helemaal niet. De meeste mensen vinden het leuk om je te supporten. Sommige mensen volgen me, maar kunnen of willen niet direct een kunstwerk kopen. Met een stem konden ze me toch steunen. Na afloop deelde ik met ze We did it! – en zo voelde het ook echt.

Wat maakt jou tot een echte art entrepreneur?

Ik zie het ondernemerschap als een kunstwerk. Ik stop er dezelfde creativiteit en energie in. Voor mij is ondernemen niet iets is wat erbij komt, het is onderdeel ván. Wat voor kunstenaar je ook bent; jouw manier van kunstenaar zijn kun je ook in het ondernemerschap verwerken, dan zijn de mogelijkheden opeens eindeloos.
Ik raad de kunstenaars van This Art Fair 2022 van harte aan om mee te doen. Zelfs als je niet wint, levert het prachtige exposure op. Maak het leuk, voor jezelf en de stemmers. En gá ervoor, op een manier die bij jouw en je werk past.

Met de Art Entrepreneur Award win je, naast een plek op This Art Fair 2022, 2.500 euro. Ga je het bedrag voor iets speciaals inzetten?

Het geldbedrag geeft me de ruimte om mijn kunstenaarspraktijk verder te verscherpen. Ik wil ook investeren in nieuw materiaal. Tot nog toe werk ik met echte prijsstickers. In de toekomst wil ik ze zelf bedenken en maken. En oh, een artist in residence in België of Mexico staat ook op mijn verlanglijst. Daar kan ik als kunstenaar alleen maar beter van worden.

Het LAM museum koopt twee kunstwerken van je aan. Ken je het museum al?

Ik kende het LAM museum zeker, al ben ik er nog niet geweest. Ik kijk er naar uit om het museum zelf te ervaren als ik straks de twee werken breng. Ik ben benieuwd of het in het echt net zo mooi is als op de foto’s. Het LAM is fris en laagdrempelig, maar verre van oppervlakkig. Het foodthema en de nieuwe manier van kijken spreken me aan.

Welke kunstenaar bewonder jij om zijn of haar ondernemerschap?

Annemarie Slobbe, toevallig de winnaar van vorig jaar, is waanzinnig. Haar werk is goed en ze verrast me keer op keer. Vooral met haar keuzes voor vernieuwende materialen, of dan zet ze opeens psychedelische muziek onder een animatie; origineel en ijzersterk. Het is altijd net even anders, ze houdt je aandacht vast. De waardering is wederzijds: binnenkort ruilen we een werk.

Mijn vriend en collega Marnix Postma bewonder ik ook. We ondernemen veel samen, zoals het openen van de artist-run galerie De Bouwput in onze broedplaats. Hij doet alles op zijn eigen manier, en is daarom altijd onderscheidend. Zijn stand op This Art Fair sprong eruit; dat was echt een ervaring. Prachtig hoe veelzijdig ondernemerschap kan zijn.

 

Zin in nog meer kunst en ondernemerschap van Peim? De twee aanwinsten zijn nog dit jaar in het LAM museum te zien, via de nieuwsbrief (elke twee weken goed nieuws op je digitale deurmat!) houden we je op de hoogte. Check vooral ook deze platformen van Peim:
Peim.nl
@peimsloot
www.patreon.com/peimsloot

Laatste nieuws

Jouw kerstgerecht in het LAM museum – Kunstwerk Tom Heerschop te zien in de kerstvakantie

Weet je nog, die kerstvakantie in 2021 die plots heel anders werd dan gedacht? Vanwege…

Lees meer
Geluk zit in een klein koekje – Vier de kerstvakantie in het LAM museum

Geluk zit vaak in een klein hoekje. Én in een koekje. Deze kerstvakantie draait alles…

Lees meer
Aanwinst Magali Reus nu te zien – XXL Bonne Maman pot

Een grote sculptuur van de Nederlandse kunstenaar Magali Reus is vanaf nu te zien in…

Lees meer
We richten het museum als supermarkt in – nieuwe presentatie

Eerst je groente! Dat gold en geldt waarschijnlijk thuis aan tafel, maar net zo goed…

Lees meer
Ivo Niehe tipt LAM museum

Op zondag tipt Ivo Niehe de beste, leukste en mooiste culturele uitjes in zijn programma…

Lees meer
Junior Kijkcoaches nemen het LAM museum over

Op zondag 19 november 2023 namen 10 kinderen het LAM museum op Landgoed Keukenhof in…

Lees meer
Kies je kleur en ontdek het LAM met je Kleuren Kijk Kaart

Trek je laarzen aan en kom de herfst in en rondom het LAM museum op…

Lees meer
LAM museum krijgt Sacha Tanja Penning uitgereikt

Het LAM, het kunstmuseum op Landgoed Keukenhof in Lisse, kreeg vandaag, op vrijdag 29 september…

Lees meer
Back To Top
Het LAM gebruikt cookies en scripts van Google om jouw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als je wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt je hiernaast/hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren