Het kan bijna niet anders; na een tijdje raak je gehecht aan dat ene kunstwerk. Heb je zo je voorkeuren. En heb je ongetwijfeld ook een paar werken die je niets doen. Of erger: die wat jou betreft meteen terug naar het depot mogen. Tijdens de kunstwissel begin juni kwamen de verhalen naar boven. “Dat werk halen jullie toch niet weg, hé?”
Collega’s vertellen over hun lievelingen.
Maartje
“Ik mis het koffiekopje en het rondraaiende bierviltje. Ik hoop dat die hun terugkeer maken naar het museum. Misschien wel een ereplek krijgen. Het kleine avontuur om het bierviltje bij het opstarten van de dag draaiend te krijgen, mis ik.
Met Glass of Fruit Alejandro Almanza Pereda, een kunstwerk waarin fruit en andere objecten een onderwater stilleven vormen, voel ik me verbonden. Tijdens een workshop Art Based Learning waarin je langere tijd slechts een kunstwerk bestudeert, is er een vonk overgeslagen.
Waar ik niets mee heb? De koffiepotten van Klaas Gubbels. Dat schilderij mag van mij terug naar het depot.”
Nino
“Mijn leukste werken zijn de ivoren banaan uit de 19de eeuw en het schilderij van de marktkoopman. Ze zorgen voor goede gesprekken met de bezoekers. De banaan omdat hij veel ouder is dan hij eruit ziet, de marktkoopman omdat hij vol gekke details zit. Het schilderij is vanaf dag 1 mijn favoriet.
Ik hoop ook dat 100 years, het draaiende bierviltje, terugkomt.
De levensgrote keuken van Erik Klein Wolterink waarin je in de kastjes kunt gluren, is niet mijn favoriet maar zou ik als medewerker Publieksservice niet willen missen. De reacties van het bezoek zijn daar veel te leuk voor.”
Ward
“Tussen de drie chocoladehoofden en de reuze bonbons sta ik het liefst als medewerker Publieksservice. Een centrale plek waar je goed overzicht hebt en makkelijk contact kunt maken. De hoofden en bonbons zijn ook goede conversations starters. Er kleven boeiende verhalen aan en als je er iets over vertelt, is eigenlijk iedereen gegrepen.
Ik hoop dat de grote keuken van Erik Klein Wolterink blijft. Net als de vier videoschermen die samen een fruitmachine vormen. Het blijft trekken: krijg je vier keer dezelfde fruitsoort te zien, of vier keer dezelfde persoon? De bling bling winkelwagen uit de entree zou ik ook niet meer willen missen.”