Ga naar hoofdinhoud
04/03/2022
Beschrijving: Het LAM verandert zijn collectiethema en aankoopbeleid
Fotograaf: Corine Zijerveld

Drastische koerswijziging bij het LAM foodart museum

Het LAM, hét foodart museum in de wereld, wijzigt radicaal de koers. Het thema van de collectie, voedsel en consumptie, wordt aangescherpt, passend bij de ontwikkelingen van deze tijd.

Museumdirecteur Sietske van Zanten: ‘Het LAM is een eigentijds museum maar vooral een museum van het publiek. In de drie jaar dat we open zijn, heeft de voedselbranche zich in een razendsnel tempo ontwikkeld. De behoeftes van de consument en daarmee onze bezoekers zijn veranderd. Vlees is het nieuwe vliegen, haver de nieuwe schuimlaag op je cappuccino. We kunnen en willen daar niet bij achterblijven.’

Vegan foodtrends

Als hét foodart museum wil het LAM de trends in de voedselbranche volgen en waar mogelijk vooroplopen. ‘Dat betekent dat onze internationale topstukken die iets met eten, drinken of consumeren te maken hebben, niet langer meer gerelateerd kunnen zijn aan dierlijke producten. De collectie wordt in thema, materiaal en onderwerp 100% plantaardig’, zegt Van Zanten.

Topstukken verdwijnen naar het depot

Veel kunstwerken, waaronder twee meter grote 3D kunstwerk Lamskotelet van Ron van der Ende, de XXL geschilderde kaasplak van Robert Roest en het Bacchanaal van Yinka Shonibare, verdwijnen voor onbepaalde tijd naar het depot. De beroemde wit porseleinen installatie van een jaar lang eten en drinken van Itamar Gilboa, wordt in overleg met de kunstenaar aangepast.

Collectiemanager Jasper Gottlieb omarmt de nieuwe koers: ‘Het besluit geeft nieuwe kansen. De beschikbare variatie is inmiddels enorm. Dat zien we terug op de kunstbeurzen en in de kunstenaars studio’s. Het aanbod is zo divers, een aantal jaar geleden was dat wel anders.’

Jongeren kiezen voor vegan

Vooral jongere bezoekers namen de afgelopen jaar aanstoot aan de kunstwerken met dierlijke producten. ‘Het is aan ons om in nauw contact te blijven met de doelgroepen’, legt Van Zanten uit. ‘Hoewel de foodsector steeds concretere stappen zet in deze trend, moeten wij toegeven dat wij als foodart museum zijn achtergebleven. Tot nu.’

Gastkijkcoach over kunst en vegan food

Vanaf morgen, vrijdag 1 april 2022, is de presentatie van het LAM museum volledig plantaardig. Kunstenaar en veganist Anéé Rilp, beter bekend als 1 april, is op deze eerste dag van de nieuwe presentatie Gastkijkcoach om haar visie op veganisme en kunst te delen met bezoekers.

Tickets

De capaciteit van het LAM museum is beperkt op vrijdag 1 april, zo kan iedere bezoeker in gesprek met Gastkijkcoach Anéé Rilp. Kom je het LAM bezoeken? Meld dan bij binnenkomst dat je speciaal voor onze Gastkijkcoach komt. Voor kaarten: lamlisse.nl/tickets

Handig om te weten

Vandaag is het 1 april 2022; de dag dat de natuur ons voor de gek houdt met een dik pak sneeuw. Vandaag is hopelijk ook de dag dat we jou een klein beetje lieten schrikken om daarna vooral te glimlachen. Heel gezond, legt Sibe Doosje, docent (positieve) psychologie bij de Universiteit Utrecht uit. Lachen laat je bloeddruk voor even stijgen, om vervolgens lager te eindigen. Je ontspant. Volgens het Meertens Instituut helpen grapjes ook om het groepsverband te versterken. 

Enfin, het thema voedsel en consumptie blijft wat het is. Geen thema dat zoveel betrokkenheid genereert. Iedereen eet, drinkt en consumeert; bij ons op zaal bruist het al snel van de bezoekersverhalen. Iedereen is expert en iedereen heeft een mening. Voor de een is een goede gehaktbal heilig, voor de ander een schande. Het thema is vaak het startpunt van het kijken en de start van een gesprek met onze Kijkcoaches of een andere bezoeker.

Wij zijn graag neutraal, maar blijven bewust van de trends en ontwikkelingen en hoe dat je kijken naar onze kunst beïnvloedt. Kun je als veganist genieten van een kunstwerk dat een lamskarbonade voorstelt?

De lamskarbonade van Ron van der Ende, de vlees- en visgerechten in de installaties van Yinka Shonibare en Itamar Gilboa blijven in het museum. Gelukkig vertellen de gerechten in de kunst niet alleen letterlijke verhalen, maar staan ze symbool om grotere en meer universele gevoelens en gedachtes. Hoe de kunstenaars, met of zonder afbeeldingen van dierlijke producten, hun verhalen vertellen, is aan hen.

We hopen dat we vandaag, op 1 april, extra veel en extra leuke gesprekken hebben met veganisten, vegetariërs en vleesliefhebbers. Dat ze elkaar verrijken in het anders kijken naar de kunstwerken en met nieuwe perspectieven naar huis gaan.

Laatste nieuws

Jouw kerstgerecht in het LAM museum – Kunstwerk Tom Heerschop te zien in de kerstvakantie

Weet je nog, die kerstvakantie in 2021 die plots heel anders werd dan gedacht? Vanwege…

Lees meer
Geluk zit in een klein koekje – Vier de kerstvakantie in het LAM museum

Geluk zit vaak in een klein hoekje. Én in een koekje. Deze kerstvakantie draait alles…

Lees meer
Aanwinst Magali Reus nu te zien – XXL Bonne Maman pot

Een grote sculptuur van de Nederlandse kunstenaar Magali Reus is vanaf nu te zien in…

Lees meer
We richten het museum als supermarkt in – nieuwe presentatie

Eerst je groente! Dat gold en geldt waarschijnlijk thuis aan tafel, maar net zo goed…

Lees meer
Ivo Niehe tipt LAM museum

Op zondag tipt Ivo Niehe de beste, leukste en mooiste culturele uitjes in zijn programma…

Lees meer
Junior Kijkcoaches nemen het LAM museum over

Op zondag 19 november 2023 namen 10 kinderen het LAM museum op Landgoed Keukenhof in…

Lees meer
Kies je kleur en ontdek het LAM met je Kleuren Kijk Kaart

Trek je laarzen aan en kom de herfst in en rondom het LAM museum op…

Lees meer
LAM museum krijgt Sacha Tanja Penning uitgereikt

Het LAM, het kunstmuseum op Landgoed Keukenhof in Lisse, kreeg vandaag, op vrijdag 29 september…

Lees meer
Back To Top
Het LAM gebruikt cookies en scripts van Google om jouw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als je wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt je hiernaast/hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren