In samenwerking met het LAM en onze Rotterdamse collega’s van MAMA maakte Benjamin Li een fantastisch puzzelkunstwerk in oplage. Het gerecht, kipblokjes met pikante saus, fotografeerde en at Benjamin in het Chinees-Indisch restaurant Happy Corner in Amsterdam.
‘Ik zat er alleen aan een tafeltje dat gedekt was met een roze tafellaken, linnen servet, een kaars en een bloemetje. Van de eigenares had ik een schaaltje kroepoek gekregen. Aandachtig bekeek ik de menukaart, maar wist eigenlijk al dat ik kipblokjes met pikante saus wilde bestellen, omdat dit nummer 39 op de menukaart was.’
De keuken in
Ter gelegenheid van de speciale editie van Benjamin Li schreef zijn vader, ooit zelf chef en restauranthouder, het afgebeelde gerecht uit. En wij mogen het met je delen!
Recept kipblokjes met pikante saus
Ingrediënten
300 gram kipfilet
1 kleine ui
½ rode paprika
½ groene paprika
50 gram prei
50 gram witte champignons
2 teentjes knoflook
1 el. ketchup
1 el. suiker
2 tl. sambal
2 tl. sojasaus
2 tl. zout
2 tl. maïzena
snufje witte peper
scheutje Shaohsing wijn
sesamolie
olie
Voorbereiding
1) Meng 1 tl. maïzena met een scheutje water en zet apart.
2) Snijd de kip in stukjes. Voeg toe 2 tl soja saus, 1 tl zout, 1 tl suiker, 1 tl maïzena en een scheutje olie. Marineer de kip en laat het 15 minuten rusten.
3) Snijd de knoflook fijn.
4) Snijd de ui in halve ringen en de prei in ringen.
5) Snijd de paprika in gelijke stukken.
6) Snijd de champignons in plakjes.
Bereiding
1) Verhit de wok op hoog vuur met een beetje olie. Voeg de gemarineerde kip toe en bak deze gaar. Neem de kip uit de wok en zet het apart.
2) Verhit de wok op hoog vuur met een beetje olie. Voeg de uien en knoflook toe en bak kort. Voeg dan de paprika en champignons en pak het geheel 1 minuut. Voeg de prei en de kip toe en roer het door elkaar.
3) Voeg nu 1 el suiker, 1 el ketchup, 1 tl zout, 2 tl sambal, snufje peper en (een deel van) het maïzena-mengsel toe. Roerbak het door elkaar tot een geheel.
4) OPTIONEEL: voeg 1 el shaohsing wijn en ½ tl sesamolie en roerbak het even mee.
Het gerecht is het lekkerst met witte jasmijnrijst. Eet smakelijk!