Misschien loop je de deur al plat bij al die mooie galeries die er in Nederland zijn. Niet? Probeer het eens. Óók als je je gewoon wil voeden met ideeën en beelden en geen kunst wil kopen.
Ga je mee naar Amsterdam?
Wij bezoeken deze dagen in ieder geval Galerie Ron Mandos op de Prinsengracht, in hartje Amsterdam. Atelier Van Lieshout bouwde de galerie om tot een grote witte tent. De tentoonstelling EHBO voelt een beetje als een volwassen versie van spookhuis. De poppen, medische apparatuur en machines zijn eng én aantrekkelijk. Je durft niet te kijken, maar gaat er toch met je neus bovenop staan. Zo dus:
En, durf je het aan?
De tentoonstelling EHBO is gratis te bezoeken. Reserveer wel even een tijdslot. Zin om je eerst nog verder te verdiepen in de tentoonstelling van Atelier Van Lieshout? NRC schreef er dit stuk over.
Bonustips
Je kunt de kunstwerken van Atelier Van Lieshout trouwens ook in de openbare ruimte vinden. Atelier Van Lieshout is natuurlijk trots op alle creaties, maar deze bevelen ze jou extra aan.
1. Cascade in Rotterdam
Rei Lennaerts, Studio Manager bij Atelier Van Lieshout: ‘Het bijna 9 meter hoge kunstwerk Cascade staat midden in het centrum van Rotterdam, bij een druk metrostation, waar veel verkeer en voetgangers voorbij komen. Het is echt onderdeel van de omgeving geworden en een icoon voor het Rotterdamse centrum.’
De toren bestaat uit achttien lekkende olievaten en twintig mensachtige figuren die omhoog klimmen en vallen. Sommige kijkers zien er de ondergang van de mens is, anderen juist de veerkracht van de mens: wat er ook gebeurt, we komen er altijd weer bovenop.
2. L’Absance in Nice, Frankrijk
‘Van L’Absance worden we vrolijk’, zegt Rei. ‘Dit werk staat in Nice, Frankrijk. Het is ontworpen voor de lokale universiteit daar en het is ook een functioneel werk. Er zit namelijk een bar in!’ Tof toch, een bar en sculptuur tegelijk.
3. De Stam in Amsterdam
‘De Stam in het Frederik Hendrikplantsoen in Amsterdam is favoriet onder kinderen. Kinderen spelen maar wat graag op de 8 standbeelden’, vertelt Rei. ‘De Stam verbeeldt het verleden van de Zaagmolenbuurt: vroeger lag er een industrieterrein waar met behulp van windmolens boomstammen werden verzaagd.’ Je ziet het: volwassenen hebben óók wat met werk.
Last but not least
Onze eigen Cow mag natuurlijk niet ontbreken. Je vindt het kunstwerk net voor het LAM museum. Voor wie wil zit er een heel verhaal achter. Liever gewoon even loskomen, hangen of klimmen? Net zo welkom!
Rei: ‘De sculptuur Cow is een onderdeel van Atelier Van Lieshout’s New Tribal Labyrinth-serie. De serie is een reactie op onze overmatige consumptie en de eindigheid van natuurlijke bronnen. Atelier Van Lieshout stelt een nieuwe wereldorde voor; een samenleving met denkbeeldige stammen. Cow is daarin een afgodsbeeld. Met het kunstwerk wordt de koe, het dier dat de mens ooit van vlees en melk voorzag, geëerd, herdacht en daarmee toch nog onsterfelijk gemaakt.’