Een museum in Lisse, op Landgoed Keukenhof? Aahhh, dat gaat vast over bloembollen! Niets is minder waar. Het LAM museum is hét foodart museum. Alles in de internationale collectie heeft iets te maken met eten, drinken of consumeren.
En toch wagen we ons nu aan de bloemen. Geheel in stijl; dat wel.
Hedendaags kunstwerk wordt traditioneel bloemenmozaïek
Wat we gaan doen? Een bloemenmozaïek maken. Op de traditionele manier, gecombineerd met de foodart van het LAM museum. Samen met Benjamin Li vertalen we op donderdag 14 en vrijdag 15 april 2022 een van zijn kunstwerken naar een mozaïek van hyacintenblaadjes.
Over kunstenaar Benjamin Li
Benjamin Li is een Rotterdamse kunstenaar met Chinese roots. Op zijn vouwfiets gaat hij langs Chinees- Indische restaurants die langzaam plaatsmaken voor sushitenten en snackbars. Hij fotografeert de gerechten en maakt er puzzelkunstwerken van. De witte stukjes staan voor zijn leeftijd. Hoe ouder hij wordt, hoe minder je van het gerecht ziet. Naast zijn puzzelkunstwerken maakt Benjamin Li nog heel veel ander werk, kijk maar eens op zijn website. In de LAM-presentatie van nu zie je een videokunstwerk van Benjamin Li, een publiekslieveling. Wanneer je op een openingsdag langs het werk loopt, hoor je de mooiste gesprekken onder bezoekers.
Wat is dat ook alweer, zo’n bloemenmozaïek?
In april trakteren vrijwilligers uit de Bollenstreek je op vrolijkmakende bloemmozaïeken in voortuinen, perkjes en op stoepen. Kunstwerken waarbij de bloemblaadjes de verf zijn.
In 2022 bewonder je de mozaïeken op 16, 17, 18 en 19 april.
En dat allemaal dankzij jou
Je beseft het niet, maar in elke mozaïek zitten uren en uren werk. En pijnlijke duimen. De bloemblaadjes worden er één voor één opgeprikt. Onze mozaïek van bloemblaadjes wordt fors: 3 meter breed en 2 meter hoog. Een onmogelijke taak, zeg je? Eigenlijk wel, maar dankzij maar liefst 50 enthousiaste vrijwilligers, gaan we het gewoon doen.
Waar komen al die bloemblaadjes eigenkijk vandaan?
Je kunt je wel voorstellen dat er voor ieder mozaïek tienduizenden bloemblaadjes nodig zijn. Wist je dat die bloemblaadjes anders in de vuilnisbak zouden belanden? De bollenboeren koppen de bloemen zodat de bol – het echte product – optimaal kan groeien. Half april worden met name de hyacinten afgesneden; met die bloemblaadjes maken we het kunstwerk.