Ga naar hoofdinhoud
Beschrijving: Ben je Bas al eens tegen het lijf gelopen in het LAM?
Fotograaf: Bas

Net voetbal, dat werken in het LAM – Ontmoet Kijkcoach Bas

Hij zit in 5 HAVO, is vijf dagen per week te vinden op het voetbalveld en gaat zes keer per week naar de sportschool. Je vraagt je af waar hij de tijd voor zijn baan in het museum vandaan haalt. ‘Veel sporten kost veel tijd maar geeft ook veel energie. Mij krijg je niet snel moe’, zegt de 16-jarige Bas. Bijzonder: Bas heeft helemaal niets met musea. Tijdens zijn schoolpauze belden we LAM Kijkcoach Bas op om hem het hemd van het lijf te vragen. 

Sollicitatie via Whatsapp

Bas is beslist geen museumganger of kunstliefhebber. Hoe hij dan toch bij ons terecht kwam? ‘Ik kreeg de LAM vacature via een vriend op Whatsapp. Of ik zin had om in een museum te werken? Niet echt. Ik wilde gewoon graag aan de slag. Na de eerste sollicitatieronde op Whasapp mocht ik op gesprek komen. Dat was leuker dan gedacht, maar ik dat de baan écht leuk zou worden had ik niet verwacht.’

Ze zijn gewoon aardig

‘Als ik naar een museum ga, tref je me niet op mijn vrolijkst. Ergens dacht ik dat iedereen dat had en dat ik hier alleen maar ongezellige mensen zou treffen. Ik vind het fantastisch: iedereen die hier komt is enthousiast. Je hebt de leukste gesprekken. Vaak begint het bij de kunst en gaat het daarna over heel persoonlijke dingen. Over iemands werk of hobby’s, wat mensen meemaken. Achteraf weet ik dan niet meer hoe we op dat zijpad zijn gekomen. Andersom kan ook: dat we het eerst hebben over iets onbenulligs en daar dan een kunstwerk aan koppelen.’

Verademing

Dat er in het LAM gewoon gepraat en gelachen mag worden vindt Bas geweldig. ‘Hier bruist het. Als iemand beneden lacht, hoor je het boven in het museum.’

Zelfs mijn vader

‘Mijn ouders waren onlangs in het museum. Ze waren enthousiast. Mijn broer viel om van verbazing toen hij het hoorde. Mijn vader heeft niets met musea. Helemaal niets. Nu wil mijn broer ook komen; als mijn vader het wat vindt, dan moet het écht bijzonder zijn.’

Linksachter 

Of hij het niet gek vindt om tussen al die ruige voetbalpartijen opeens tussen de kunst te staan? ‘Nee hoor’, zegt Bas. ‘Ik voel me hier als een vis in het water. In het LAM staan de bezoekers centraal; dit is een super sociale baan. Bij voetbal gaat het uiteindelijk ook om het samen zijn en samenwerken, om plezier te hebben. Op het veld ben ik linksachter. In het museum ben ik spits. Van verdedigen naar pro-actief op de mensen af. En dat is top. Uiteindelijk wil iedereen het liefst spits zijn.

Zin om samen met Bas naar de kunst te kijken? Op zondagen heb je de meeste kans hem in het LAM te treffen. 

Boek je ticket met starttijd hier

Laatste nieuws

Jouw kerstgerecht in het LAM museum – Kunstwerk Tom Heerschop te zien in de kerstvakantie

Weet je nog, die kerstvakantie in 2021 die plots heel anders werd dan gedacht? Vanwege…

Lees meer
Geluk zit in een klein koekje – Vier de kerstvakantie in het LAM museum

Geluk zit vaak in een klein hoekje. Én in een koekje. Deze kerstvakantie draait alles…

Lees meer
Aanwinst Magali Reus nu te zien – XXL Bonne Maman pot

Een grote sculptuur van de Nederlandse kunstenaar Magali Reus is vanaf nu te zien in…

Lees meer
We richten het museum als supermarkt in – nieuwe presentatie

Eerst je groente! Dat gold en geldt waarschijnlijk thuis aan tafel, maar net zo goed…

Lees meer
Ivo Niehe tipt LAM museum

Op zondag tipt Ivo Niehe de beste, leukste en mooiste culturele uitjes in zijn programma…

Lees meer
Junior Kijkcoaches nemen het LAM museum over

Op zondag 19 november 2023 namen 10 kinderen het LAM museum op Landgoed Keukenhof in…

Lees meer
Kies je kleur en ontdek het LAM met je Kleuren Kijk Kaart

Trek je laarzen aan en kom de herfst in en rondom het LAM museum op…

Lees meer
LAM museum krijgt Sacha Tanja Penning uitgereikt

Het LAM, het kunstmuseum op Landgoed Keukenhof in Lisse, kreeg vandaag, op vrijdag 29 september…

Lees meer
Back To Top
Het LAM gebruikt cookies en scripts van Google om jouw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als je wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt je hiernaast/hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren