Ga naar hoofdinhoud
Beschrijving: Elisah van den Bergh in het LAM museum
Fotograaf: Wies van Beek

Ontmoet conservator Elisah

Ze daagt zichzelf uit met cursussen gezichtsyoga, ontbijt graag havermoutpap volgens het recept van haar moeder, wordt wakker met een wake-up light, eet te veel witte winegums, beveelt het boek Mijn dinsdagen met Morrie van harte aan en was Hoofd Kunstcollectie bij NN. 

Sinds 1 januari 2023 is ze conservator in het LAM museum. Om Elisah nóg beter te leren kennen, legden we haar onze 10 vragen voor, geïnspireerd op die van Proust

1. Wat is jouw idee van geluk?

Het gevoel wanneer ik mijn lievelingsmensen om me heen heb. Dat ik even in stilte om me heen kan kijken terwijl zij bijvoorbeeld flauwe grappen maken, en ik kan denken: poeh wat een geluk dat ik deze fijne mensen heb ontmoet.

2. Als je niet jezelf mag kiezen, wie zou je dan willen zijn?

Wat een moeilijke vraag! Misschien een wereldleider, en dan met kunstenaars en wetenschappers mensen een poging doen om op creatieve wijze samen de grote crises op de wereld op te lossen. Of… een tovenaar?

3. Welke kunstenaar verdient meer waardering?

Ik leer veel van kunstenaars die me even met andere ogen naar de wereld om me heen laten lijken. Het liefst met een grote dosis humor. Rogier Roeters en Willem de Haan zijn daar een goed voorbeeld van!

4. Wat is je favoriete karaktereigenschap?

Warmte. Is dat een karaktereigenschap?

5. Wat heb je vanochtend ontbeten?

Om mezelf ’s ochtends een beetje te ontzien, maak ik ’s avonds havermoutpap ‘zoals mijn moeder die vroeger maakte’. Die warm ik dan even op, en hap ik op werkdagen met mijn ogen nog dicht de warme appels, kaneel en havervlokken naar binnen. In mijn weekenden en vakanties maak ik graag een feestje van het ontbijt. Dan maak ik bijvoorbeeld tijd voor bananen-pannenkoekjes met een vleugje vanille, een berg blauwe bessen en een druppeltje stroop.

6. Wat is je huidige gemoedstoestand, hoe voel je je nu?

Mijn vrienden appen me net over pizza’s bestellen vanavond… dus vooral een beetje hongerig! Maar ook wel heel blij. Ik ben nu vier weken bezig bij het LAM museum, en ik zit hier heel goed op mijn plek. Mijn collega’s zijn leuk, de collectie is mooi, en de omgeving is adembenemend. Ik kijk er naar uit alle seizoenen te zien veranderen vanuit het kantoorraam.

7. Wat is je favoriete motto?

‘Zin in!’

8. Wat is je grootste tekortkoming?

Ik ben ongelooflijk ongeduldig! Dat wil ik graag oefenen, dus als iemand tips heeft…

9. Wat ligt er nu op je nachtkastje?

Mijn wake-up light (… ik weet niet meer hoe ik ooit kon opstaan zonder), mijn telefoonoplader, en het boek Mijn dinsdagen met Morrie, over een professor die op sterven ligt, die iedere dinsdag één van zijn oud-leerlingen zijn laatste levenslessen meegeeft.

10. Wat is je lievelingseten?

Alles Italiaans en Japans, de garnalen orzo van Ottolenghi, warme appeltaart, frietjes, melkchocolade pepernoten en, niet te vergeten, witte winegums. Maar heel eerlijk gezegd; ik geloof dat er weinig is wat ik niet lekker vind!

 

Laatste nieuws

Jouw kerstgerecht in het LAM museum – Kunstwerk Tom Heerschop te zien in de kerstvakantie

Weet je nog, die kerstvakantie in 2021 die plots heel anders werd dan gedacht? Vanwege…

Lees meer
Geluk zit in een klein koekje – Vier de kerstvakantie in het LAM museum

Geluk zit vaak in een klein hoekje. Én in een koekje. Deze kerstvakantie draait alles…

Lees meer
Aanwinst Magali Reus nu te zien – XXL Bonne Maman pot

Een grote sculptuur van de Nederlandse kunstenaar Magali Reus is vanaf nu te zien in…

Lees meer
We richten het museum als supermarkt in – nieuwe presentatie

Eerst je groente! Dat gold en geldt waarschijnlijk thuis aan tafel, maar net zo goed…

Lees meer
Ivo Niehe tipt LAM museum

Op zondag tipt Ivo Niehe de beste, leukste en mooiste culturele uitjes in zijn programma…

Lees meer
Junior Kijkcoaches nemen het LAM museum over

Op zondag 19 november 2023 namen 10 kinderen het LAM museum op Landgoed Keukenhof in…

Lees meer
Kies je kleur en ontdek het LAM met je Kleuren Kijk Kaart

Trek je laarzen aan en kom de herfst in en rondom het LAM museum op…

Lees meer
LAM museum krijgt Sacha Tanja Penning uitgereikt

Het LAM, het kunstmuseum op Landgoed Keukenhof in Lisse, kreeg vandaag, op vrijdag 29 september…

Lees meer
Back To Top
Het LAM gebruikt cookies en scripts van Google om jouw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als je wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt je hiernaast/hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren