Ga naar hoofdinhoud
Sietske van Zanten is genomineerd voor de VIVA400 2020
Beschrijving: Sietske van Zanten, directeur LAM museum, voor het werk van Raquel van Haver
Fotograaf: Bibi Veth

Ontmoet ons team: Sietske

We vuurden 39 vragen van schrijver Marcel Proust (1871-1922) en een beetje van onszelf op onze collega’s af. Toen leerden we ze pas écht kennen.

Ontmoet vandaag museumdirecteur Sietske.

1. Wat is je favoriete karaktereigenschap?

Vergevingsgezindheid, ik vind het bewonderenswaardig als je voorbij jezelf kan kijken en de ander een fout kan vergeven.

2. Wat is je meest eigenaardige eigenschap?

Dat ik van slappe koffie houd.

3. Wat waardeer je het meest aan je vrienden?

Hun onvoorwaardelijke liefde.

4. Wat is de grootste fout die je gemaakt hebt?

Het is zeker niet mijn grootste fout, maar ik heb toen wel een les geleerd die ik me bij blijft en die ik graag doorgeef.
In 2008 nodigde een museum mij uit op een sollicitatiegesprek. De functie ambieerde ik niet, maar ik zag het als een kans om bij het desbetreffende museum aan de slag te kunnen en was bereid mijn ambities bij te stellen. Met het idee als ik eenmaal binnen ben, dan zal ik wel laten zien wat ik echt wil en denk te kunnen.
Tijdens het sollicitatiegesprek heb ik alles erop gericht om me te presenteren als dé perfecte kandidaat voor de functie. Aan het einde van het gesprek zei de museumdirecteur. ‘Tja, wij hebben al een goede kandidaat voor deze functie. We hebben je uitgenodigd, omdat er binnenkort een andere plek in ons team vrij komt waar we jou bij vonden passen. Alleen dit gesprek brengt ons in de war, want zo te horen, heb jij die ambitie helemaal niet.’
Daar ging mijn geloofwaardigheid. Vanaf dat moment heb ik de keuze gemaakt me altijd eerlijk en realistisch uit te spreken.

5. Wat is je favoriete bezigheid?

Leren.

6. Wat is jouw idee van geluk?

Voor mij heeft geluk heel veel gezichten. Het kan een fractie van een seconde duren, maar ook uren. Twee dingen heeft geluk voor mij altijd gemeen: ik verlies het gevoel van tijd én ik voel een ultieme verbinding met dat wat ik op dat moment doe en de mensen om me heen.

7. Wat is jouw idee van ellende?

Onverdraaglijke pijnen.

8. Als je niet jezelf mag kiezen, wie zou je dan willen zijn?

De wereldberoemde kunstenaar Louise Bourgeois, om de kunstwereld vanuit haar ogen te bekijken.

9. Waar zou je wel willen wonen?

In het bos, bij de zee en bij een stad.

10. Wat is je favoriete kleur?

Wit licht, omdat dit bestaat uit alle voor ons zichtbare kleuren (en ik niet kan kiezen).

11. Wat is je favoriete boek?

Het boek dat ik op dit moment mijn jongste voorlees; Het Sleutelkruid van Paul Biegel. Een prachtig verhaal dat zo is geschreven dat ik mij als voorlezer een meesterverteller voel.

12. Wie is jouw favoriete held in fictie (films, boeken, media)?

Salvatore di Vita, geen held, maar zou zijn rol in de film Cinema Paradiso wel willen spelen en beleven.

13. Wie is jouw favoriete kunstenaar?

Al die kunstenaars die mij weten te raken, verrassen en weten te inspireren.

14. Wie zijn je favoriete componist, popster of ander muzikaal talent?

Kind of Blue van Miles Davis en kan ik altijd horen, of ik nu moe, verdrietig of vrolijk ben.

15. Wie is je favoriete held in het echte leven?

Heb ik niet, nooit gehad. Ook vroeger in vriendenboekjes had ik geen antwoord op deze vraag. Ik geloof dat we allemaal onze talenten en tekortkomingen hebben. Er is voor mij niemand die een heldenstaat heeft en daarmee boven een ander staat.

16. Wat is je favoriete eten en drinken?

Kaas. Stinkkaas. Hoe stinkender hoe beter.

17. Wat zijn je favoriete namen?

Die van mijn dierbaren, want als ik ze hoor of noem zijn ze dichtbij.

18. Wat haat je het meest?

Oog om oog, tand om tand. Ik hou niet van vergeldingsdrang.

19. Welk natuurlijk talent had je graag willen hebben?

Een betere vraag aan mij zou zijn welk talent zou ik niet willen hebben, want ik zou het liefst alles willen kunnen.

20. Hoe wil je sterven?

Zonder lijdensweg.

21. Wat is je huidige gemoedstoestand, hoe voel je je nu?

Gemiddeld.

22. Wat is je favoriete motto?

Het is anders.
Het is een motto dat mijn man van zijn leidinggevende heeft mee gekregen toen hij strafrechtadvocaat was. Het is iets dat hij en ik regelmatig zeggen. Het verruimt je blik op de situatie en geeft ruimte om niet direct te oordelen.

23. Wat is je grootste tekortkoming?

Dat ik niet kan kiezen. Mijn kinderen zeggen het altijd al bij vragen als ‘wat is je lievelingskleur of -eten’ dat ik niet kan kiezen. Bij het invullen van deze vragen ligt het er ook weer bovenop.
Voor mij is er geen zwart-wit, ik zie alleen miljoenen grijsnuances. Al deze vragen over wat is je lieveling of favoriet: ik kan het niet. Ik heb duizenden favorieten en morgen kan er weer een nieuwe favoriet komen.

24. Welke karaktertrek irriteert je bij anderen?

Grootspraak

25. Wat ligt er op je nachtkastje?

Mijn telefoon. Een gevonden steen van een van mijn kinderen. Een stapel boeken; drie managementboeken, twee romans, twee notitieboekjes en een pen. De boeken lees ik dwars door elkaar heen.

26. Wat is je het dierbaarst?

Mijn gezin.

27. Aan welke plek bewaar je de fijnste herinnering?

Het huis van mijn grootouders.

28. Welke verleiding kan je echt niet weerstaan?

Zoetigheid.

29. Welk woord of zin gebruik je vaak?

Eigenlijk.

30. Wanneer was je het gelukkigst?

Op de momenten dat ik bewust van mijn rijkdom ben.

31. Wat was het meest memorabele moment in je leven?

32. Wat was het meest pijnlijke moment?

Ik was ziek, hondsziek. Het was buikgriep of voedselvergiftiging. Ik had alle wc’s van het congrescentrum al gezien, maar dacht dat ik desondanks wel in staat was mijn presentatie te kunnen geven. Vierhonderd man in de zaal, voor het eerst in het Engels. Het begon goed. Om de eerste grap werd gelachen en twee meesterstukken lichtte ik toe.
Maar toen kwam het koude zweet. Ik kon nog net het woord doorgeven aan mijn collega. Rende naar de coulissen. Daar stond een emmer klaar voor nood. Wat was het donker, mijn ogen waren het spotlight gewend. Gelukkig daar, net op tijd.
Maar toen vergat de geluidsman, die vooraf geïnstrueerd was voor het geval het mis zou gaan, het geluid uit te zetten. Vierhonderd hotemetoten, ministers en CEO’s; ze konden allemaal van mijn misère genieten. Gelukkig wist mijn collega het te verkopen als hoestbui, ze moesten eens weten…

33. Waar zie je tegenop?

Het verlies van dierbaren.

34. Wat vind je het prettigste moment van de dag?

Zonsopkomst dan voelt het alsof alles mogelijk is.

35. Wat is het laatste dat je doet voor het slapen?

Bedenken dat ik toch morgen echt iets aan die druppende regenpijp moet doen. Morgen, echt.

36. Wat heb je liever een hard of een zacht kussen?

Een zacht kussen.

37. Wat doe je het eerst als je wakker wordt?

Het nieuwsbericht op de radio afluisteren.

38. Welk LAM-kunstwerk zou je als cadeau willen geven en aan wie?

De Druiven van Kathleen Ryan zou ik aan mijn moeder geven. Het is haar nieuwe lieveling in de collectie.

39. Welk LAM-kunstwerk zou je jezelf cadeau doen en waar zou je het plaatsen?

Broken White van Harmen Brethouwer  zou ik best wel een tijdje bij mij in de keuken willen hebben hangen.

Laatste nieuws

Yinka Shonibare en LAM bij Man en Kunst

'Dit kunstwerk is met humor, vakmanschap en ondeugdelijkheid gemaakt.' Zo beschrijft presentator Lucas de Man het…

Lees meer
Aanwinst Koen Taselaar

We hebben een nieuw kunstwerk aan onze collectie toegevoegd: een sculptuur van Koen Taselaar. Of…

Lees meer
Deze aanwinst van het LAM museum vult alle zalen – Nieuw geluidskunstwerk

Het LAM museum in Lisse heeft een nieuwe aanwinst die alle zalen in het gebouw…

Lees meer
RTL nieuws tipt LAM museum als een van hun favoriete musea

RTL maakte een top 5 van leuke en betaalbare uitjes in het voorjaar, wat een…

Lees meer
Kom dobbelen in het voorjaar!

Het schijnt dat mensen die toeval toelaten, meer geluk hebben. Wie openstaat voor toeval, kijkt…

Lees meer
De liefste messen die je ooit hebt gezien – Ty Locke

Messen, dat klinkt scherp en gevaarlijk, toch? Deze messen van kunstenaar Ty Locke (1996) geven…

Lees meer
Peim van der Sloot wint NN Art Award

Kunstenaar Peim van der Sloot wint de NN Art Award 2024, een jaarlijkse prijs voor…

Lees meer
Yuichi Hirako meest gevraagde kunstenaar

De Japanse Yuichi Hirako, een van de kunstenaars uit het LAM museum, is hot and…

Lees meer
Back To Top
Het LAM gebruikt cookies en scripts van Google om jouw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als je wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt je hiernaast/hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren