Popcorn; het zijn net mensen, vindt Vera. Na het lezen van dit mini-interview, smaakt je filmavondje anders.
Vera deed een onderzoeksmaster Art Studies aan de Universiteit van Amsterdam, was assistent-manager bij Lebkov (je weet wel, van die lekkere koffie) en is sinds kort Museumcoördinator in het LAM museum. Als Coördinator is ze de olie in het museum. Ze begeleidt, motiveert en ondersteunt de Kijkcoaches en zorgt dat alle facilitaire zaken perfect in orde zijn. Mede dankzij haar haal je alles uit je bezoek.
Dit is Vera in 3 minuten leestijd.
De perfecte gesprekspartner… vind je in het museum!
‘Toen ik ging studeren raakte ik geïnteresseerd in hoe objecten en dingen een bijzondere impact op mensen kunnen hebben, ondanks dat het geen levende wezens zijn. We zijn in de wereld niet alleen in gesprek met elkaar, maar ook met de dingen om ons heen. Dat komt goed naar voren bij kunstwerken. Een bepaald kunstobject kan je aan het denken zetten of op je emoties inspelen. Foodart vormt hélemaal een fijne gesprekspartner, wie kan er immers niet over eten praten?! In het LAM museum ga je in dialoog met elkaar, de Kijkcoaches en de kunst!’
Popcorn; het zijn net mensen
‘Een werk uit de LAM-collectie waar ik altijd hele fijne gesprekken over en mee kan voeren is PopP van Navid Nuur. Je ziet een maiskorrel veranderen in popcorn. Ik vind het zelf heel metaforisch, als je iets opwarmt dan opent het zich voor je. Zo werken mensen ook; als we aandacht aan elkaar besteden en elkaar warm benaderen, dan stellen mensen zich ook open. Dat doen we hier in het LAM ook. Ik heb dit werk ook besproken met vrienden en iedereen zag er weer wat anders in. Een vriendin van mij zag er juist destructie in: de maiskorrel die explodeert als een bom. Mijn vriend zag er ook een explosie in maar dan een positieve, de big bang, het ontstaan van het universum.’
Gedver, wat lekker!
‘Vroeger was ik niet zo’n avontuurlijke eter, maar mijn vriend heeft mij net als de maiskorrels van Navid Nuur warmgedraaid voor allerlei soorten eten dat ik vroeger nooit at. Mosselen, olijven, blauwkaas, pittige saus. Allemaal dingen die ik had gemist als hij me niet had geholpen om anders te kijken, of anders te proeven; net zoals de kunst je in het LAM ook anders laat kijken. Nu eten we bijna elke dag wel weer een andere cuisine. Van Indiaas en Koreaans tot Hollands en Italiaans.’
Vera hoopt je gauw rondom of in het LAM museum te ontmoeten: ‘Gezellig als mensen binnenkort een praatje met mij komen maken over eten, kunst of het (alledaagse) leven. Tot in het LAM museum!’