Je avondje puzzelen kun je met een gerust hart op instagram delen. Suf en stoffig is het allang niet meer. In de kunst kom je de puzzel ook steeds vaker tegen, zoals in het werk van Benjamin Li en Tim Klein.
Wij doken in het onderwerp en verzamelden de leukste weetjes over puzzelen.
Fitness voor je hoofd
Volgens neuropsycholoog Erik Scherder helpt puzzelen om de hersenen actief te houden. Wel een beetje een uitdagende kiezen hè!
9 seconden
Museumbezoekers kijken gemiddeld maar 9 seconden naar een kunstwerk. Soms net iets langer, maar meer dan 30 seconden wordt het niet. En dan zit het lezen van het tekstbordje er ook nog bij. Ultrakort dus. Door een puzzel met een kunstwerk als afbeelding te doen, word je gedwongen veel langer en intensiever te kijken. Probeer het eens. Je doet plots allerlei ontdekkingen. Details, kleurnuances of figuren op de achtergrond; je ziet zoveel meer.
De eerste puzzel deed je op school
De allereerste puzzel stamt uit 1760. Hij werd gemaakt om topografie te leren. Later kwamen er ook geschiedenis en rekenpuzzels. Wat ons betreft mogen de schoolpuzzels een comeback maken.
Zonder plaatje
De eerste puzzels werden van mahoniehout gemaakt. Ze werden nog niet in dozen verpakt; best lastig puzzelen zonder voorbeeld!
Koninklijk
Na de tweede wereldoorlog kwam de productie van puzzels pas goed op gang. De bevrijding en de terugkomst van het koninklijk huis waren dankbare onderwerpen voor puzzels.
NK puzzelen
Geloof je in je eigen puzzelkunsten? Dan is het NK Puzzelen misschien iets voor jou. De laatste winnaar, team Puzzelgekte 1, wist in 58 minuten en 41 seconden een puzzel van 1000 stukjes te voltooien. Zonder voorbeeld!
Tactiek
Tip van de echte puzzelaars: maak de randen eerst en sorteer op vorm of op kleur. Wat is jouw tactiek?