De kunstcollectie van het LAM gaat over voedsel en consumeren. Voedsel in de zin van alles wat tot eten kan dienen. Maar de kunst vormt eveneens voedsel voor de geest. Dat geldt voor mijzelf, maar ook voor de bezoeker. Je kunt achteloos eten of drinken. Iedereen kent dat wel. Even snel je koffie opdrinken voor je de deur uitgaat. Een bakje chips wegwerken als je naar de tv kijkt. Ik zoek naar woorden om de werken van de kunstverzameling te beschrijven. Dat zoeken is een voedseltocht op zich. De kunstwerken hebben allemaal een andere achtergrond. Ze variëren van conceptueel tot super ambachtelijk. Bij het kijken naar en het lezen over alle kunst groeit mijn bewustzijn over eten, drinken en consumeren. Boodschappen doen in de winkel hoort er natuurlijk bij. Ik heb net ontdekt dat er alleen in Nederland al 20 duizend winkelwagens per jaar worden gestolen. De steeds zeldzamer wordende eenmanszaken schetsen een tijdsbeeld. De ondernemer middenin in zijn bedrijf toont een voorbije wereld.
Ook leer ik de schoonheid te zien van -al dan niet gebruikt- serviesgoed. Verder voert de tocht me langs de oude symboliek van verschillende vruchten. Brengt een schilderij me bij de sterrenstatus van chocola in China. Daar wordt de lekkernij soms als chique relatiegeschenk gegeven. Een ander kunstwerk laat chocoladerepen zien, die worden meegestuurd in een Balikbayan box. Dat is een pakket met westerse cadeaus voor de familie, dat wordt opgestuurd door Filipijnse meisjes. Ze wonen tijdelijk in Europa, om als au pair te werken. Totaal iets anders; de mogelijkheden met ei zijn groot. Als een kunstenaar maar een rijke verbeeldingskracht bezit.
Dit is een fractie van wat het publiek kan verwachten. Zodra de bezoeker door de zalen zal dwalen komt de kunst tot leven. Het zet iets aan in jezelf, waardoor je met andere ogen naar eten kijkt. Zo zie je een stilleven in de groenten op de snijplank als je in de keuken staat. Of kijk je ineens ècht naar de appel die je van de fruitschaal pakt.
Sebastiaan Mets schrijft de teksten bij de kunstwerken.