Ga naar hoofdinhoud
Beschrijving: -
Fotograaf: -

Voedseltocht door het LAM

De kunstcollectie van het LAM gaat over voedsel en consumeren. Voedsel in de zin van alles wat tot eten kan dienen. Maar de kunst vormt eveneens voedsel voor de geest. Dat geldt voor mijzelf, maar ook voor de bezoeker. Je kunt achteloos eten of drinken. Iedereen kent dat wel. Even snel je koffie opdrinken voor je de deur uitgaat. Een bakje chips wegwerken als je naar de tv kijkt. Ik zoek naar woorden om de werken van de kunstverzameling te beschrijven. Dat zoeken is een voedseltocht op zich. De kunstwerken hebben allemaal een andere achtergrond. Ze variëren van conceptueel tot super ambachtelijk. Bij het kijken naar en het lezen over alle kunst groeit mijn bewustzijn over eten, drinken en consumeren. Boodschappen doen in de winkel hoort er natuurlijk bij. Ik heb net ontdekt dat er alleen in Nederland al 20 duizend winkelwagens per jaar worden gestolen. De steeds zeldzamer wordende eenmanszaken schetsen een tijdsbeeld. De ondernemer middenin in zijn bedrijf toont een voorbije wereld.

Ook leer ik de schoonheid te zien van -al dan niet gebruikt- serviesgoed. Verder voert de tocht me langs de oude symboliek van verschillende vruchten. Brengt een schilderij me bij de sterrenstatus van chocola in China. Daar wordt de lekkernij soms als chique relatiegeschenk gegeven. Een ander kunstwerk laat chocoladerepen zien, die worden meegestuurd in een Balikbayan box. Dat is een pakket met westerse cadeaus voor de familie, dat wordt opgestuurd door Filipijnse meisjes. Ze wonen tijdelijk in Europa, om als au pair te werken. Totaal iets anders; de mogelijkheden met ei zijn groot. Als een kunstenaar maar een rijke verbeeldingskracht bezit.

Dit is een fractie van wat het publiek kan verwachten. Zodra de bezoeker door de zalen zal dwalen komt de kunst tot leven. Het zet iets aan in jezelf, waardoor je met andere ogen naar eten kijkt. Zo zie je een stilleven in de groenten op de snijplank als je in de keuken staat. Of kijk je ineens ècht naar de appel die je van de fruitschaal pakt.

Sebastiaan Mets schrijft de teksten bij de kunstwerken.

Laatste nieuws

LAM museum krijgt Sacha Tanja Penning uitgereikt

Het LAM, het kunstmuseum op Landgoed Keukenhof in Lisse, kreeg vandaag, op vrijdag 29 september…

Lees meer
Amerikaanse ambassadeur Shefali Razdan Duggal bezoekt LAM museum in Lisse

De Amerikaanse ambassadeur Shefali Razdan Duggal bezocht op woensdag 27 september het LAM museum op…

Lees meer
Als je er buikpijn van krijgt moet je het doen – over een stage in het LAM museum

'Als ik er een beetje buikpijn van krijg, weet ik dat ik het moet doen.' …

Lees meer
Laatste kans: Eetbaar ijskunstwerk uit Brazilië nog maar even in Nederland te ervaren

Een ijscokar met zes smaken ijs in zes grijstinten, van heel licht grijs naar bijna…

Lees meer
IJskunstwerk LAM te zien bij RTL

Eind juli bezocht Editie NL van RTL ons museum om het grijze ijskunstwerk van de…

Lees meer
Zet je rode bril op, doe de kijkopdracht en verdien een eetbaar kunstwerk

Deze kijkuitdaging is speciaal voor iedereen die in het LAM museum is.  Ben je in…

Lees meer
The making of van het grijze ijskunstwerk

Benieuwd naar hoe het kunstwerk van João Loureiro dat je met al je zintuigen kunt…

Lees meer
Nu te ervaren bij het LAM museum: IJskunst uit Brazilië van João Loureiro

Proef je met je mond, neus of met je ogen? Deze zomer kom je erachter…

Lees meer
Back To Top
Het LAM gebruikt cookies en scripts van Google om jouw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als je wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt je hiernaast/hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren