Wie de afgelopen maanden op de Stationsweg in Lisse heeft gereden, kan het bijna niet gemist hebben. Het grote doek met daarop ‘LAM. Medio 2018 open’. Het doek heeft inmiddels plaats gemaakt voor de robuuste meterslange en -hoge stalen LAM letters. 1000 kilo om in te zitten of lekker in te klauteren. De letters, de nieuw aangelegde tuin en het gebouw: alles lijkt klaar om de eerste bezoekers te ontvangen. Toch vragen we nog heel even je geduld.
Hier binnen wordt hard gewerkt aan de laatste loodjes. De afgelopen maanden werden er dagelijks nieuwe kunstwerken uitgepakt, opgehangen of geïnstalleerd. Sommige kunstwerken bestaan uit heel veel onderdelen. Zoals ons pronkwerk van kunstenaar Itamar Gilboa die uit meer dan duizenden stuks bestaat. Hij hield een jaar lang een eetdagboek bij. Zijn in keramiek gegoten broodjes, dranken, flespompoenen, bakjes friet, muffins en al die andere etenswaar vormen samen een overweldigend kunstwerk. Je kunt het straks onmogelijk missen.
En dan is er ook nog onze speciale tour waaraan we werken. Wie straks het museum bezoekt, wordt bij binnenkomst uitgenodigd op ons wifinetwerk en geleid naar een mobiele website. Vanuit daar kun je jouw tour door het LAM starten. Iedere smartphone krijgt zijn eigen selectie. Je kunt samen één tour volgen, of de informatie van de tours uitwisselen. Tekstbordjes kom je in het LAM niet tegen. Via de tour op je telefoon prikkelen we je anders te kijken en bieden we context. Een bezoek aan het LAM is daardoor anders dan in de meeste andere musea. Dat is leuk, maar ook spannend. Werkt het zoals we willen? Kunnen we een brede doelgroep op deze manier plezier laten beleven aan kunst? Doet de techniek wat hij moet doen? Is de tour geschikt voor alle leeftijden? Dat gaan we de komende zomermaanden testen met kleine groepjes.
Medio 2018, wanneer is dat? Een rekbaar begrip, dat geven we toe. In het najaar openen we de deuren van het LAM. We kijken er naar uit.