Wat valt er nog te wensen als je in het mooiste museum van Nederland werkt met leuke en lieve collega’s? Precies, niets.
En toch kriebelde het. Na ruim negen jaar de communicatie en marketing van Teylers Museum in Haarlem met plezier verzorgd te hebben, vond ik het tijd voor een nieuwe baan. Maar niet zomaar een. Er was wel iets voor nodig om mij los te maken van mijn geliefde Teylers. Toen iemand mij op de vacature bij het LAM wees, maakte mijn hart een sprongetje. Geen twijfel over mogelijk, dit was míjn baan! Dat moest natuurlijk nog wel bewezen worden. Na een paar spannende sollicitatierondes kreeg ik het blije bericht waar ik zo op gehoopt had.
Nu is het zover. Sinds 19 maart werk ik voor het LAM.
Alleen al het ritje vanuit mijn woonplaats Bennebroek door de nu nog kale bollenvelden is een feestje. De rust, de wetenschap dat deze velden straks bomvol bloemen staan. Dan de aankomst op Landgoed Keukenhof, die is betoverend. Het kasteel, de tuinen die elke dag iets groener zijn. En dan herrijst daarachter het LAM. Een imposant gebouw dat ondanks het moderne, hoekige uiterlijk een eenheid vormt met de omgeving. Met een bak zonlicht erop, is het plaatje extra spannend.
Binnen is het gebouw al even bijzonder. De grote ramen met uitzicht op het landgoed zijn kunstwerken op zich. De echte kunstwerken staan nu nog veilig in het depot. Nog heel even. Er wordt keihard gewerkt om het gebouw voor te breiden op hun komst en om de werken prikkelend te omschrijven voor de bezoekers.
Het is fascinerend om een nieuw museum vorm te zien krijgen. Fascinerend omdat ik uit het oudste museum kom en nu mee mag bouwen aan het jongste museum van Nederland. Maar vooral fascinerend omdat het LAM niet alleen nieuw is maar vooral ook vernieuwend. Hier staat de bezoeker altijd op de eerste plaats. Wat kunnen we doen om ze te laten ervaren dat ze meer dan welkom zijn? Dat iedereen een kunstkijker is, dat voorkennis niet relevant is? In het LAM gaat het om het kijken met een open blik, om de beleving van de bezoeker. We willen mensen niet langs zoveel mogelijk kunstwerken leiden, maar juist bij zoveel mogelijk kunstwerken weghouden. Bij binnenkomst krijg je een digitale persoonlijke tour waarbij we je een kleine selectie werken laten zien. De naam van de kunstenaar en kunsthistorische stroming kun je vinden, maar is zeker niet de primaire informatie. We proberen bezoekers vooral te prikkelen met verrassende kijktips, filmpjes en verhalen. En hopen dat mensen met elkaar in gesprek gaan en het leuk hebben. Ze fris en geïnspireerd naar buiten stappen om gauw nog eens te komen.
Man oh man, wat bof ik toch weer. Van het ene droommuseum naar het andere. Een nieuw museum dat mij weer zoveel frisse ideeën brengt. Een plek om trots op te zijn. Een plek die ik met veel liefde en enthousiasme ga communiceren. En de collega’s zijn hier al even leuk. Ik heb niets meer te wensen.
Froukje Budding doet de communicatie en marketing voor het LAM.