Sietske van Zanten duikt elke maand voor DenD, het bekende supermarktblad van Dirk, in een onderwerp in de kunst. Wéér een kunstrubriek van een museumdirecteur? Welnee, Sietskes oogappels is anders. Lees maar.
Sietske van Zanten, directeur van het LAM museum, foto Bibi Veth
Puzzelen
Je houdt ervan of je vindt het niks. Bij ons thuis gaat het in vlagen. Van periodes dat er eindeloos gepuzzeld wordt, tot weken waarin er niemand voor te porren is.
Voor mij is het pure ontspanning. Nou ja, eenmaal begonnen, haken mijn huisgenoten vaak af en kan ik niet meer stoppen. Hij moet af!
Het viel mij op hoeveel kunstpuzzels er zijn en hoe je door het puzzelen anders gaat kijken. Zelfs als het De Nachtwacht is of de Mona Lisa. Het maakt niet uit hoe vaak je de afbeelding al hebt gezien op koffiemokken, brillenkokers en posters in de toeristenwinkel. Je gaat pas écht goed kijken als je er met je neus bovenop zit, in volle concentratie. Gek eigenlijk dat er zo weinig kunstenaars zijn die de puzzel inzetten om naar hun werk te kijken.
De Nederlandse Benjamin Li en de Amerikaan Tim Klein maken er wél handig gebruik van. Het werk van Tim staat deze maand centraal, van Benjamin kun je deze maand een echt kunstwerk winnen.
De puzzels van Tim Klein
Tim Klein, Daisy Bindi
Rommelmarkt
Amerikaan Tim Klein struint rommelmarkten af voor puzzels. Door ze te combineren maakt hij nieuwe surrealistische afbeeldingen.
Massaproductie wordt uniek
De puzzels die Tim Klein gebruikt, zijn ooit in hoge aantallen op de markt gebracht. Door ze te combineren worden het unieke werken.
Schatgraven
Voor Tim Klein is het puzzelen net schatgraven: ‘Ik draai, leg en puzzel net zolang tot ik de beste combinatie heb gevonden. Alsof ik een archeoloog ben die schatten onder de aarden vandaan weet te wroeten.
Do try this at home
Ooit geprobeerd? Het lijkt zo eenvoudig, maar het is toch nog een hele puzzel ? om zo’n mooi eindresultaat te krijgen.
Fitness voor je hoofd
Volgens neuropsycholoog Erik Scherder helpt puzzelen om de hersenen actief te houden. Wel een beetje een uitdagende kiezen hè!
9 seconden
Museumbezoekers kijken gemiddeld maar 9 seconden naar een kunstwerk. Soms net iets langer, maar meer dan 30 seconden wordt het niet. En dan zit het lezen van het tekstbordje er ook nog bij. Ultrakort dus. Door een kunstwerk in een puzzel te verwerken, word je gedwongen veel langer en intensiever te kijken. Probeer het eens. Je doet plots allerlei ontdekkingen. Details, kleurnuances of figuren op de achtergrond; je ziet zoveel meer.
Wist je dit al? – weetjes over puzzelen
- De allereerste puzzel stamt uit 1760. Hij werd gemaakt om topografie te leren. Later kwamen er ook geschiedenis en rekenpuzzels
- De eerste puzzels werden van mahoniehout gemaakt. Ze werden nog niet in dozen verpakt; best lastig puzzelen zonder voorbeeld!
- Na de tweede wereldoorlog kwam de productie van puzzels pas goed op gang. De bevrijding en de terugkomst van het koninklijk huis waren dankbare onderwerpen voor puzzels
- Tip van de echte puzzelaars: maak de randen eerst en sorteer op vorm of op kleur. Wat is jouw tactiek?
- Het NK puzzelen bestaat pas sinds 2017
Benjamin Li in het LAM museum met een puzzelkunstwerk dat hij voor ons maakte. Het LAM heeft meerdere werken van Benjamin Li in de collectie. Dit is niet het werk van de winactie.
WINACTIE
Uit hoeveel puzzels bestaat Daisy Bindi van kunstenaar Tim Klein? Mail je antwoord naar info@lamlisse.nl vóór 1 september 2020.
Uit de goede inzendingen verloten wij een gelimiteerd puzzelkunstwerk van Benjamin Li twv 100,-
Over de puzzels van Benjamin Li
Benjamin Li is een Nederlandse kunstenaar met Chinese roots. In zijn werk gaat het over wie hij is, waar hij vandaan komt en hoe hij zich gedraagt. Het LAM museum heeft een puzzel en een videowerk van hem in de collectie. In Samenwerking met het LAM en MAMA, platform voor visuele cultuur en jong talent in Rotterdam, maakte hij een nieuw puzzelkunstwerk. Jij kunt er eentje winnen. Doe je mee?
Dend – Ditjes en Datjes
Lees de DenD, het gratis supermarktblad van de Dirk, voor het hele artikel over puzzelen en puzzelkunst. In september vind je weer een gloednieuwe Sietskes oogappels in het blad. Leuk om te horen wat je ervan vindt!