Blauwe appels, blauwe courgettes en blauwe perziken: heerlijk op dat kunstwerk van Daniel Gordon, maar proeven? Oh nee, liever niet!
Je eet met je ogen.
Kleur bepaalt wat je proeft
Toen Coca-Cola in 2011 tijdelijk overstapte op witte blikjes in plaats van rode, waren sommigen ervan overtuigd dat de smaak anders was.
In een kersensapje dat onderzoekers geel kleurden, herkenden mensen de smaak van sinaasappels.
Roder voedsel ervaar je als zoeter.
Al je zintuigen
Eigenlijk eet je met ál jouw zintuigen. Chips die kraakt in je oren, vind je lekkerder. Eten dat hoekig aanvoelt, vind je eerder zuur of bitter smaken. Ronde vormen lijken zoeter.
Wonderlijk hoe je zintuigen je soms op het verkeerde been zetten. Misschien een mooi experiment voor thuis deze herfstvakantie?
Proef een kunstwerk
Omdat je net zo goed kijkt met je mond, zoals je proeft met je ogen, ontwikkelden we Proef een kunstwerk. Bekijk hier de video.