Een ijscokar met zes smaken ijs in zes grijstinten, van heel licht grijs naar bijna zwart ijs. Zonder naambordjes en geserveerd in een antraciet oubliehoorntje. Hoe feestelijk voelt een zomerijsje zonder kleur? En hoe en wat proef je eigenlijk als de vertrouwde kleur weg is? Het vervreemdende kunstwerk met de naam Escala de Cinzas (Grijstinten), uit Museum Pinacoteca de São Paulo van de Braziliaanse kunstenaar João Loureiro, is nog maar heel even in Nederland te ervaren. In september is het ijskunstwerk alleen nog in de weekenden te beleven bij het LAM museum.
GROTE BELANGSTELLING
Het grijze ijs van João Loureiro trok in juli al de aandacht van bezoekers en media. Het museum was nagenoeg alle openingsdagen uitverkocht en media als Editie NL (RTL), Omroep West, FD Persoonlijk (het Financieele Dagblad), DASartes en Artdaily besteedden aandacht aan het belevingskunstwerk. Museumdirecteur Sietske van Zanten: ‘Bezoekers waren eerst wat huiverig om het werk te proeven. Kun je dat grijze ijs écht eten? Inmiddels weten mensen dat het een unieke kans is om dit Braziliaanse kunstwerk in Nederland te ervaren. Deze kunstbelevenis laten ze niet aan zich voorbijgaan.’
INTERNATIONALE SAMENWERKING
Voor het LAM museum is de internationale bruikleen een langgekoesterde wens die in vervulling gaat. Sietske van Zanten: ‘Ik ken het kunstwerk al jaren en hoopte het altijd al een keer te kunnen presenteren. Dit kunstwerk van João Loureiro past ons als een handschoen. João Loureiro laat je iets alledaags met nieuwe ogen bekijken. Door iets simpels als de kleur weg te halen, worden al je zintuigen voor even flink door elkaar geschud. Precies wat kunst kan doen. Wat zie ik, en in dit geval ook proef ik?’
Het ijskunstwerk van João Loureiro is nog maar even te proeven in Nederland: in augustus tijdens alle openingsdagen van het LAM museum (woensdag t/m zondag). In september is het kunstwerk voor het allerlaatst in de weekenden te ervaren.
AMBACHTELIJK IJS UIT DEN HAAG
Het ijs in zes smaken en zes verschillende grijstinten wordt gemaakt door de Italiaanse Pino Dal Zotto van ijssalon Florencia in Den Haag, natuurlijk volgens het recept van de Braziliaanse kunstenaar.
De Haagse ijssalon wordt wel de huiskamer van de stad genoemd. De Haagsche Courant schrijft in 1962 dat je hier ‘kunstenaars, bedelaars en wonderlijke mensen kunt ontmoeten’. Koning Willem Alexander, Mark Rutte en andere prominenten waren er klant.
GEEN KOUD KUNSTJE
Wie het ijskoude kunstwerk van João Loureiro wil ervaren, moet er wel iets voor over hebben. Het eetbare kunstwerk is uitsluitend te ervaren voor museumbezoekers. Sietske van Zanten: ‘Onderdeel van het kunstwerk is dat mensen enige moeite moeten doen alvorens ze het ijs proeven. In het LAM museum laten we bezoekers een kijkopdracht uitvoeren. Iets waar je bewust voor kiest, iets waar je moeite voor doet, ervaar je met meer aandacht.’
JOAO LOUREIRO
João Loureiro (1972) woont en werkt in de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo. Hij maakt sculpturen, tekeningen en installaties..
GEWOON WORDT BIJZONDER
Met een internationale kunstcollectie rond het thema voedsel en consumptie laat het LAM museum op Landgoed Keukenhof in Lisse bezoekers bijzonder kijken naar alledaagse onderwerpen.