Kunstenaar Folkert de Jong werkt aan een groot, nieuw kunstwerk voor het LAM museum. Hij raakte gefascineerd door het wereldberoemde schilderij De Geboorte van Venus door Sandro Botticelli uit het Italiaanse Uffizi museum. Niet vanwege haar prachtige golvende haar of haar wulpse lijf, maar door de manier waarop we naar haar kijken: ‘Het is misschien wel de start van de consumptie van de schoonheid.’ Hier móést hij wat mee. En wel met het LAM museum.
Wij doken alvast in de inspiratiebron van Folkert de Jong en verzamelden de leukste weetjes over de Venus van Botticelli. Via het Google Art Project kun je hier alvast heerlijk door het schilderij scrollen en inzoomen.
Zeeschuim
Het verhaal achter Venus? In de Griekse mythologie herrees deze schoonheid uit het schuim van de zee. Ze wordt ook wel Aphrodite genoemd, letterlijk “de uit schuim geborene”. Ze is de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Italiaanse kunstenaar Sandro Botticelli (1445 –1510) vertaalde het verhaal van de Griekse godin van de liefde naar dit schilderij. Het is dé publiekstrekker in het Uffizi museum in Florence.
Photoshop avant la lettre
Als het toen had bestaan, had Botticelli het zeker gebruikt. De Italiaanse kunstenaar schilderde zijn modellen niet klakkeloos na, maar vormde ze precies zoals hij ze voor ogen had. Een beetjes zoals wij tegenwoordig onze Instagramfoto’s bewerken voordat we ze plaatsen.
Schelp
In het verhaal rijst Venus op vanuit het schuim van de zee. Botticelli maakte er een schelp van. En dat deed hij niet alleen vanwege de mooi vorm: de schelp is ook een erotisch symbool voor vruchtbaarheid en het vrouwelijke geslachtsdeel.
Rechts van Venus staat waarschijnlijk Flora, de godin van de lente. Ze geeft Venus een mantel met bloemen erop. De bloemen en het seizoen verwijzen naar nieuw leven. Sommigen zeggen dat het schilderij gemaakt is als huwelijkscadeau: op naar een vruchtbaar huwelijk!
In je portemonnee
Heel misschien vind je Venus wel in je portemonnee. Ze staat op een van de Italiaanse euromunten.
Beyonce & Venus
Niet alleen Folkert de Jong raakte geïnspireerd door de Venus van Botticelli. Superster Beyonce postte deze foto ter gelegenheid van de geboorte van haar tweeling Sir en Rumi Carter, precies: in Botticelli-stijl.
Relletje
Modehuis Jean Paul Gaultier drukte onlangs afbeeldingen van het schilderij op jurken en leggings. Het Italiaanse Uffizi museum was not amused en klaagde het peperdure modemerk aan. Afbeeldingen van cultureel erfgoed in Italië mogen niet zonder toestemming gebruikt worden voor commerciële doeleinden. Hoe de zaak afgelopen is, is onduidelijk.
Blikopener
Ken je onze Blikopeners al? In deze Blikopener geven we je een nieuwe kijk op schoonheid, geïnspireerd door – hoe kan het ook anders – de Venus van Botticelli en Folkert de Jong.